Veikkausliiga on korkein sarjataso miesten jalkapallossa Suomessa. Veikkausliiga on ollut olemassa vuodesta 1990 saakka, jolloin se korvasi aiemman korkeimman sarjatason, eli Mestaruussarjan. Kaikkien aikojen menestynein seura liigassa on helsinkiläinen Helsingin Jalkapalloklubi HJK, jonka 28 Suomen mestaruutta tekee joukkueesta myös kaikkien aikojen menestyneimmän suomalaisen jalkapalloseuran. Veikkausliigassa parhaiten onnistuneet joukkueet pääsevät nauttimaan myös kansainvälisistä pelikentistä, sillä liigan parhaat joukkueet pääsevät mukaan Euroopan jalkapalloliiton, UEFA:n kansainvälisiin sarjajoukkuekilpailuihin eli Mestarien liigaan ja Eurooppa-liigaan.

Veikkausliigan historiaa

Ensimmäistä kertaa jalkapallon Suomen mestaruudesta pelattiin vuonna 1908, ja sarjamuodossa näitä mestaruustaisteluja on käyty joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta alkaen vuodesta 1930. Vasta vuonna 1989 liigaorganisaatio erosi Suomen Palloliitosta, jolloin sen hallittavaksi tuli kaikista korkein sarjataso, eli Suomen mestaruustaso. Tämän sarjan nimi on vaihdellut lukuisia kertoja, ja alun perin se korvasi SM-sarjan ensimmäisellä kaudellaan vuonna 1990 nimellä Futisliiga. Veikkausliiga sai nykymuotoisen nimensä vuonna 1992, jolloin se nimettiin Veikkausliigaksi sen vuoksi, että sen pääyhteistyökumppani on Veikkaus, jonka mukaan sarja haluttiin myös nimetä.

Aikojen saatossa liigan joukkuemäärässä on tapahtunut jonkinlaisia vaihteluita. Alkuperäisessä liigassa oli mukana 12 joukkuetta, mutta pienimmillään sarjaa on pelattu 10 ja suurimmillaan 14 joukkueen voimin. Tämän lisäksi liigassa on vaihdellut ajan kuluessa myös sarjajärjestelmä, jonka mukaan voittajat ja jatkoonpääsijät eri peleistä määräytyvät.

Vuosien 1990-2014 aikana liigassa pelasi yhteensä 38 eri seuraa. Ainoa koko ajan liigassa mukana pelannut seura on HJK, joka on myös onnistunut saavuttamaan kaikista eniten mestaruuksia ja peräkkäisiä mestaruuksia liigataipaleensa aikana. Yhteensä mestaruuden on voittanut kahdeksan eri seuraa, joten liigan voitto on varsin usein mennyt samalle joukkueelle.

Liigan hallinto ja muu toiminta

Yksi liigaan suuresti vaikuttavista tekijöistä on se, millä tavalla sen hallinto on järjestetty. Veikkausliigan tapauksessa toimintaa ja liigaa halinnoi Jalkapalloliiga ry, jonka hallituksen puheenjohtaja on tällä hetkellä Lasse Lehtinen.

Liigalla on myös oma mestaruuspatsas, joka on naantalilaisen taiteilijan Timo Iivosen käsialaa suunnittelun ja toteutuksen saralla. Sama mestaruuspatsas on ollut käytössä aina ensimmäisestä liigakaudesta eli vuodesta 1990 saakka. Patsas on 15 kiloa painava ja 80 senttiä korkea kahta jalkapalloilijaa esittävä yhteen hitsattu patsas, joka koostuu yhteensä noin 300 eri osasta.

Veikkausliigan otteluita on mahdollista seurata television kautta. Keväällä 2015 Veikkausliiga ja Sanoma Media Finland solmivat yhdessä sopimuksen, jonka jälkeen kaikki Veikkausliigan ottelut on voitu katsoa suorana maksullisissa Ilta-Sanomien kanavissa sekä Nelosen omissa nettipalveluissa. Tätä ennen liigaa ovat televsioineet lukuisat eri televisiokanavat ja verkkopalvelut, joista ottelut ovat olleet katseltavissa yleensä suorina lähetyksinä. Tämä on tärkeää siitä syystä, ettei kotimainen jalkapallo kannata ilman, että se tavoittaa yleisönsä, mistä syystä on ollut tärkeää miettiä, millä tavalla liiga voi saada kaiken tarvitsemansa näkyvyyden ja katselukerrat eri väyliä käyttäen.

Suomen Veikkausliiga