Suomen miesten jalkapallomaajoukkue on perinteinen urheilujoukkue, jolla on takanaan hyvin pitkä ja monella tavalla kunnioitettava historia. Pelejä on pelattu monella vuosikymmenellä ja joskus niitä on voitettu hienoin lukemin, kun taas joskus toiste pelionni on ollut hieman huonompaa. Tähän historiaan sisältyy sekä hienoja hetkiä että joitakin pettymyksiä, ja yksi pettymys varmasti kaikkien suomalaisten jalkapallon ystävien mielestä on se, ettei joukkue vielä koskaan ole onnistunut nousemaan maailmanmestaruuskisoihin. Toivoa kuitenkin on, ja kenties joskus tulevaisuudessa meitä onnistaa ja pääsemme onnittelemaan maajoukkuetta, joka saavuttaa jotakin MM-nurmilla asti.

Maajoukkueen historiaa

Miesten jalkapallomaajoukkue, eli Huuhkajat on Suomen Palloiluliiton alla toimiva maajoukkue, jonka ensimmäinen ottelu pelattiin vuonna 1911 naapurimaa Ruotsia vastaan. Maailmanmestaruuskisoihin tämä A-maajoukkue pyrki ensimmäisen kerran vuonna 1938, mutta jo silloin tämä osoittautui vaikeaksi tavoitteeksi, jonka suhteen tie nousi pystyyn jo melko pian, eikä joukkue päässyt etenemään kovista karsinnoista.

Joukkueen lempinimeksi on viime vuosien aikana muodostunut Huuhkajat, ja sen kotikenttä sijaitsee Helsingin Olympiastadionilla, jossa se on ollut siitä saakka kun stadion valmistui vuoden 1940 olympialaisia varten. Nykyään joukkueella on kuitenkin pelejä Helsingin stadionin lisäksi myös Tampereella, Turussa ja Helsingin Sonera Stadionilla, jossa otteluita päästään pelaamaan tekonurmea alustana käyttäen.

Joukkueen tunnetuimpia pelaajia

Vaikka joukkue ei ole menestynyt kovinkaan loistavasti tähän päivään mennessä, eikä se koskaan ole päässyt etenemään MM-karsinnoista mihinkään, on siinä kuitenkin päässyt pelaamaan joitakin kansainvälisestikin arvostettuja jalkapallon huippunimiä, jotka ovat maajoukkueuransa ohella pelanneet useissa erinomaisissa joukkueissa ympäri maailman. Eniten otteluita joukkueessa ovatkin pelanneet sellaiset kansainvälisesti menestyneet ja arvostetut nimet kuin Jari Litmanen, Sami Hyypiä ja Jonatan Johansson. Myös maalikuninkaiden joukkoon mahtuu Suomen kansainvälisesti menestyneimpiä palloilijoita, joiden joukossa on muun muassa Jari Litmanen 32 maalilla, Mikael Forssell 29 maalilla ja Jonatan Johansson 22 maalilla.

Joukkueen valmentajana on vuodesta 2016 alkaen toiminut ruotsalainen Hans Backe, jonka tavoite on ollut luotsata joukkuetta kohti MM-kisoja. Vuoden 2018 MM-kisoihin tätä tavoitetta ei kuitenkaan edelleenkään onnistuttu täyttämään. Uransa aikana Huuhkajat on ollut korkeimmalla sijoituksella vuonna 2007, jolloin sen sijoitus ranking-listalla oli 33. Esimerkiksi vuonna 2016 sijoitus tällä samalla listalla oli kuitenkin ainoastaan jaettu 61. sija, joten ei voida sanoa, että maajoukkue olisi kovinkaan hyvin onnistunut maajoukkuetavoitteidensa saavuttamisessa.

Suurimmat voittonsa A-maajoukkue teki jo vuonna 1922 pelatessaan Viroa vastaan ja voittaessaan tällöin maalein 10-2. Sen sijaan kaikista pahin tappio ja suurin pettymys oli vuoden 1940 ottelu Saksaa vastaan, jossa Suomi koki todellisen nöyryytyksen hävitessään pelin kammottavan huonoin lukemin 13-0.

Maajoukkueen matkan varrelle on mahtunut monenlaisia pelejä ja arvokisakarsintoja, eikä voi väittää, että sen saavutuksista voisi olla kovinkaan ylpeä. Uskon kuitenkin vahvasti, että oikeanlaisiin asioihin panostamalla joukkue pystyy vielä nousemaan tästä suosta ja tekemään suomalaista jalkapallohistoriaa esimerkiksi nousemalla jollekin todella kovalle sijalle jonkinlaisissa arvokisoissa. Tätä odotellessa jalkapallon tila vaatii kuitenkin jonkinlaista parannusta, ja jotta oikeita maajoukkuevoittoja voitaisiin odottaa, on tärkeää, että maajoukkueen kaikki resurssit ovat kunnossa.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueTov