Useimmiten Suomessa asenne tuntuu olevan, että kaikenlainen urheilu on ensisijaisesti miesten hommaa. Tämä pätee kaikkiin lajeihin, mutta erityisesti jalkapallossa se tuntuu olevan läpitunkeva ajatus, jolle ei kuitenkaan ole juuri minkäänlaista todellisuuspohjaa. Tällainen keskustelukulttuuri, jossa naisten saavutukset lakaistaan täysin maton alle on omiaan laskemaan hyvien pelaajien saamaa arvostusta sekä vaikuttamaan kielteisesti siihen, millainen kuva laajemmalla yleisöllä on esimerkiksi naisten pelaamasta jalkapallosta. Tällaiseen ei kuitenkaan todellisuudessa ole mitään syytä, sillä Suomessa on paljon hyviä jalkpalloilevia naisia, ja esimerkiksi naisten jalkapallomaajoukkue, Helmarit, on tehnyt todella hyvää työtä suomalaisen jalkapalloilun nostamisessa maailmankartalle.

Maajoukkuehistoria

Naisten jalkapalloa on pelattu maajoukkuetasolla Euroopassa 1960-luvun lopulta alkaen. Suomi oli ensimmäisten pohjoismaiden joukossa aloittamassa maajoukkuetoimintaa naisten jalkapallossa, vaikka asenteet naisten jalkapalloa kohtaan olivatkin paikoin hyvin kielteisiä. Naisjalkapallosta alettiin kilpailla vuonna 1971, ja hyvin pian tämän jälkeen Suomen Palloliitto loitti naisten maajoukkueen toiminnan, joka pelasi ensimmäisen maajoukkuepelinsä Ruotsia vastaan vuonna 1973. Alkuaikojen jälkeen joukkue on ollut todella monessa mukana, ja se on päässyt osallistumaan kaikenlaisiin arvokisakarsintoihin, joissa se on toisinaan menestynyt jopa melko hyvin.

Maajoukkueen saavutuksia

Suomen Palloliiton alaisuudessa toimiva naisten maajoukkue on tehnyt todella huikeita pelisaavutuksia matkansa aikana. Ensimmäistä kertaa se selvisi Euroopan mestaruus –kilpailuihin vuonna 2005, jossa se pääsi välieriin häviten kuitenkin mestaruuden Saksalle pistein 4-1. Naisten maajoukkue on sijoittunut todella hyvin myös FIFA:n rankingeissa, jossa se on korkeimmillaan ollut sijalla 14, kun taas alhaisimmillaan se oli kesäkuusta 2016 alkaen, jolloin sen sijoitus rankingeissa oli ainoastaan 28. Naisten maajoukkue on kuitenkin hyvin usein menestynyt paljon miesten maajoukkuetta paremmin, ja se on pärjännyt melko hyvin esimerkiksi MM-karsintaotteluissa, joihin se on taipaleensa aikana päässyt osallistumaan.

Joukkueen suurin saavutus tähän mennessä on varmasti Euroopan mestaruuskisat, jotka järjestettiin Englannissa vuonna 2005. Näissä kisoissa Suomi pelasi lohkossa yhdessä Englannin, Ruotsin ja Tanskan kanssa pelaten avausottelun Englantia vastaan. Suomen tie näissä kisoissa nousi pystyyn kun se pelasi Saksaa vastaan välierässä, jossa se lopulta hävisi Saksalle pistein 4-1. Saksa voitti Euroopan mestaruuden, joten häviö ei siis kuitenkaan ollut kovinkaan suuri häpeä. Naisten EM-kisamenestyksen ansiosta naisten maajoukkue nousi Olympiakomitean tuen piiriin, minkä tavoitteeksi tuli edistää joukkueen pääsyä vuoden 2007 MM-kisoihin sekä Pekingin olympialaisiin vuonna 2008. MM-kisakarsinnoissa Suomi ei kuitenkaan päässyt enää pitkälle, minkä vuoksi MM-kisat jäivät harmittavasti sillä kertaa pelkäksi haaveeksi. Aiemman menestyksen vuoksi Suomi kuitenkin onnistui saamaan vuoden 2009 EM-kisat järjestettäväkseen, ja kotikisoissaan se hävisi puolivälierässä Englannille ja menetti siten mahdollisuutensa EM-voittoon.

Naisten maajoukkue on menestynyt näihin päiviin saakka todella hyvin, ja se on onnistunut siinä, mistä miesten joukkue on usein tähän mennessä saanut vain haaveilla. Maajoukkueen menestystä ovat olleet varmistamassa esimerkiksi sellaiset huippupelaajat kuin Laura Österberg Kalmari (joka on sekä eniten maaotteluita pelannut että eniten maaleja tehnyt pelaaja joukkueessa) sekä Anne Mäkinen, jotka molemmat ovat saavuttaneet joukkueen riveissä huikeita asioita. Kenties tulevaisuudessa pelaajien ponnistelut kantavat MM-kisoihin saakka.

Naisten jalkapallon maajoukkue Suomessa